Ce trebuie să știi despre ușa de mobilier în stil shaker

Iunie 29, 2022

img
Ușa de mobilier în stil shaker este un model mereu la modă în rândul designerilor de interior și al clienților finali din întreaga lume. Forma sa unghiulară clasică este recunoscută imediat și este un accesoriu indispensabil în compozițiile în stil tranzițional. La noi a început să fie folosită abia recent la nivel național, în urmă cu aproximativ cinci ani, în locul frezărilor adânci în stil clasic.

Așadar, să vedem care sunt principalele sale caracteristici și cu ce decoruri se recomandă să o combinăm pentru o anumită estetică. Stilul shaker a fost popularizat pentru prima dată în 1747, când a fost fondată prima comunitate în Anglia, iar apoi s-a răspândit în Statele Unite în anii 1780. Shakerii sunt cunoscuți pentru stilul lor de viață simplu, arhitectura, inovația tehnologică, muzica și mobilierul lor. În ceea ce privește esența stilului lor de viață, aceștia s-au îndepărtat de stilurile bisericești pompoase, promovând formulări mai simple și mai modeste, cum ar fi utilizarea culorii albe atât la mobilier, cât și la haine. Aceștia credeau în cumpătare, conservatorism și umanitate și, prin urmare, evitau utilizarea metalelor prețioase, cum ar fi aurul. Foloseau materiale ușor de obținut, cum ar fi lemnul, fierul sau alte metale ieftine și ușor de prelucrat, lutul și ceramica, bumbacul și inul pentru textile.

imgimgimg

Aceste comunități erau autosuficiente și autosusținute, de aceea făceau totul manual, inclusiv mobila. Dacă ne uităm cu atenție la modelul de ușă shaker, putem observa că acesta este practic alcătuit doar din elementele necesare, și anume tăblia ușii și rama. Nu conține niciun decor superfluu, cum ar fi arcade sau striații, atrăgând astfel atenția asupra simplității sale. Desigur, la vremea respectivă trebuia asamblată și lipită din bucăți de lemn masiv, așa că rama a jucat un rol necesar – nu făcea parte din design, așa cum mulți cred astăzi –, ci mai degrabă a împiedicat ca panoul din lemn masiv al ușii să se răsucească. Nu în ultimul rând, cea mai importantă caracteristică vizuală a ramei este faptul că aceasta iese în relief față de tăblia său. Când vorbim despre stilul ușilor shaker ne gândim în special la acest detaliu: ramă înclinată în unghi înalt, tăblie  jos/încastrat.

imgimg

În cele două imagini de mai sus se poate observa cum lemnul masiv este folosit în mod tradițional pentru a asambla acest tip de ușă, iar imaginea din bucătărie din dreapta ilustrează faptul că ușile au fost întotdeauna vopsite într-o culoare neutră – alb, gri sau bej, astfel încât nu au fost lăsate în culoarea naturală a lemnului – vopsirea protejând, totodată, ușa pe termen lung. (Un rol secundar al vopsirii la acea vreme ar fi putut fi, de asemenea, acela de a acoperi defectele lemnului mai ieftin sau de calitate mai slabă).

Un alt detaliu interesant care trebuie remarcat în imaginea de bucătărie este faptul că sertarul mic nu este un model în stil shaker, ci doar un front/o față de sertar simplă, cu frezare pe cant. Există o explicație tehnică simplă pentru acest lucru: înălțimea minimă realizabilă a unui sertar este de 120 mm, dacă se scade lățimea ramei, suprafața din mijloc ar fi prea îngustă pentru tăblie, așadar ar trebui redusă grosimea ramei și nu ar fi suficient de largă pentru a susține un mâner. Astfel, ne rămâne o particularitate stilistică a compoziției de mobilier tranzițional: faptul că sertarele mici de sus sunt modele cu frezări pe cant, astfel încât compoziția rămâne mai lejeră și mai echilibrată și nu devine supraîncărcată, ba chiar adaugă mai mult dinamism, în ciuda faptului că am combinat-o cu un model mai simplu.

imgimg

Care este diferența dintre o ușă clasică cu frezare adâncă și o ușă în stil shaker? Și de ce, în ultimii cinci ani, frezarea clasică a fost înlocuită de stilul shaker în țările estice? Să ne uităm la primele două modele de frezare și să le analizăm. Imaginea din stânga este o secțiune frontală și transversală a unei uși tipice frezate adânc, în timp ce cea din dreapta este o secțiune transversală a unei uși tipice în stil shaker, ambele realizate din MDF.

Am împărțit modelele noastre în două mari grupuri tehnice, familia G18 și familia G22. Litera G vine de la cuvântul grosime, iar numărul reprezintă grosimea milimetrică a ușii: pentru toate modelele noastre de uși G18, rama și panoul sunt la același nivel, iar pentru toate ușile G22, rama este cu 6 mm mai înaltă decât tăblia. Așadar, ușile în stil shaker ar trebui căutate în familia G22. Este important de reținut că numai ușile cu panou neted și nu dungat îndeplinesc această cerință. (Tăblia dungată este, de asemenea, o caracteristică suplimentară în acest context, deci nu este o necesitate).

img

Diferența vizuală poate fi observată la colțurile interioare ale rampelor de   ușă: lemnul masiv este mai întâi debitat  în bucăți regulamentare și apoi ramele sunt lipite împreună, astfel încât colțurile interioare devin unghiuri ascuțite de 90°, în timp ce colțurile interioare ale ramelor modelelor din MDF au exclusiv curbe rotunjite sau unghiulare frezate cu mașini NESTING sau CNC, astfel încât cele două nu vor fi niciodată identice.

Avantajul colțului de ramă înclinat din MDF este că praful și alte murdării care se acumulează în timp, în urma utilizării, se pot curăța mai ușor și nu rămân blocate în colțul ascuțit. Acest lucru este important de menționat, deoarece mulți oameni consideră acest detaliu ca fiind o caracteristică esențială a stilului shaker, când, de fapt, dacă stăm să ne gândim bine, este mult mai dificil să proiectăm și să construim un unghi de colț mai sofisticat, ceea ce înseamnă că valoarea designului ușii în sine este mult mai mare. În concluzie, ușa de tip shaker din MDF este un produs mai valoros decât predecesorul său original din lemn masiv sau, mai recent, HPL, deoarece izolația MDF-ului este mai protejată după aplicarea decorului prin aplicarea foliei sau a vopselei.

Acum că am parcurs toate detaliile importante despre ușa în stil shaker, să trecem la decoruri și nuanțe și la modul în care acestea pot fi combinate cu modelele de frezare.

După cum știm, ușile de mobilier din MDF foliate sau vopsite pot fi combinate cu diferite decoruri. Gama de uși foliate include următoarele categorii: culori uni – cu diferite finisaje, de la ultra mat perlat până la cel high gloss 3D, finisaje cu imitații de lemn în diferite nuanțe sau cu o varietate de striații și imitații de texturi care pot imita suprafețe reale, cum ar fi pânza, pielea, betonul, ceramica sau texturi de fantezie. Fiecare frezare de ușă este însoțită de o regulă specifică privind decorul potrivit pentru a satisface cel mai bine aceste cerințe în ceea ce privește estetica și stilul.

Modelele noastre de frezări pentru uși în stil shaker pot fi găsite aici.

Modelele noastre de frezări pentru uși în stil tranzițional pot fi găsite aici.

img

Să vedem câteva exemple generale de uși în stil shaker. Să începem cu culorile uni (foliate și vopsite), mai exact cu finisajele ultra mate și mate, deoarece finisajele lucioase au fost eclipsate în ceea ce privește tendințele de ceva vreme. Culoarea albă uni este cea mai cunoscută, poate fi în nuanțe calde sau reci, mereu la modă. Culorile naturale neutre accentuează și mai mult simplitatea în stilul ușii. Sunt alegeri excelente dacă dorim să obținem o compoziție în stil tranzițional.

img

Culorile pastelate înveselesc atmosfera și oferă mai mult spațiu pentru accesorii de mobilier mai interesante, cum ar fi faianța albastră cu un model mediteraneean. Culorile inspirate din natură aduc mai multă viață spațiului. Un mâner din cupru duce această nuanță de verde vernil la un alt nivel, care s-ar potrivi perfect cu un mobilier în stil Cottage sau Provence.

img

Așa cum culorile foarte deschise și nuanțele de alb evidențiază frumusețea unei uși simple, la fel culorile închise foarte profunde aduc, de asemenea, eleganță și echilibru compoziției.

img

Următoarea categorie este cea a imitațiilor de lemn, pe care le clasificăm în trei mari grupe, în funcție de striație. Prima grupă este cea a imitațiilor cu striații fine, cu linii subțiri, care evocă stilul foarte clasic, următoarea este cea a imitațiilor ceva mai rustice, în care se pot observa nodurile lemnului – ceea ce înainte era considerat un defect, evidențiază acum și mai mult naturalețea –, iar ultima grupă e cea în care atât striațiile, cât și liniile și nuanțele sunt mult mai bogate și mai rustice.

img

Indiferent de nuanță, decorurile de lemn cu striații fine evocă un stil simplu, clasic, care a început să revină la modă la începutul anilor 2020. Tentele de nuanță cu gri, negru sau foarte închise pot fi asociate și cu stilul scandinav.

Decorurile de tip imitație de lemn care prezintă nodurile din lemn ar fi dificil de combinat cu o frezare adâncă clasică, deoarece ar strica detaliile fine ale frezării adânci – nu le-ar evidenția, ci le-ar acoperi – și, prin urmare, sunt recomandate doar pentru frezările pe cant, de mâner și pentru stilul shaker prezentat. Cu această combinație putem obține stilul perfect de tip Country, Farmhouse sau Mountain.

img

Decorurile rustice în exces sau cele moderne rustice cu imitație de lemn sunt recomandate în primul rând pentru ușile cu frezări pe cant, deoarece rolul lor este de a adăuga detalii la o frezare simplă prin decor și pot fi mai ușor de combinat cu culori și texturi uni în compozițiile moderne contemporane. De asemenea, putem crea cu ajutorul exemplelor prezentate un stil Rustic & Country și Mountain.